SSD Alırken nelere dikkat edilir ve en önemlisi SSD Nedir? SSD Teknolojisi, özellikle dosya boyutlarının artması ile sadece oyunlarda değil. Sinema, yazılım ve askeri alanlarda da kullanılması önemli hâle gelen bir depolama birimidir.
HDD Cihazlardan farklı olarak mekanik bir aksamdan ziyade, elektronik bir aksam ile karşımıza çıkmakta. Hâl böyle olunca hız ve uzun ömürlü olunması konusunda HDD disklerine karşı farklar da karşımıza çıkmakta.
Sadece hız ve depolama değil. SSD ve HDD’nin yapılar gereği arızalanma konusunda da farklar yarattığından bahsettik. Bunlardan en önemlisi, SSD modellerinin HDD modellerine göre tamir şansı bakımından daha önde olduğudur.
SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? SSD Türleri Nelerdir?
Bir depolama birimi alırken sağladığı kapasiteye dikkat etmek oldukça önemlidir. Ancak, hız ve kalite üçlüsünün de özellikler arasında yer alması oldukça önemli. Peki, SSD Alırken nelere dikkat edilmeli?
- Veri okuma hızına,
- Veri yazma hızına,
- Boyutuna (SSD türleri başlığında açıkladığımız boyutlar),
- Depolama boyutuna,
- Kaliteli ürün yapısına sahip olup olmadığına,
- Varsa o SSD için yapılmış olan performans testlerine.
Dikkat edilmesi gerekmekte. Özellikle veri okuma ve veri yazma değerlerinin yüksek olması. SSD almanızdaki asıl amacın karşılanmasını sağlamakta. SSD yani Solid State Disk olarak da bilinen cihazların yüksek hızlı olması kendilerini HDD olan depolama birimlerinden ayıran özellikler.
- Genel SSD Hız başlangıçları; 300-500MB/sn
- M2 SSD Hız Başlangıçları; 1750-1650MB/sn
Civarlarında karşımıza çıkmakta. Ancak, bu değerlerin başlangıç olduğunu, alacağınız SSD’nin özelliklerinde yer alan hız değerlerinin gerçekleri yansıtıp yansıtmaması da oldukça önemli. Aldığınız SSD disklerin SSD TEST olarak bilinen programlar ile testlerini sağlayabilirsiniz.
SSD Türleri ve SSD Alacakların Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?
SSD Türleri nelerdir? Özellikle amaca uygun bir depolama birimi satın almak isteyen herkesin SSD türlerine dikkat etmesi gerekmekte. Öyle ki, taşınabilir sürümden bilgisayarınızın ana kartına sabitlenen sürümlere kadar pek çok SSD sürüm karşımıza çıkmakta. Peki, SSD türleri ve kullanım alanları nelerdir?
- M.2 Sata: Ana kart üzerinde bulunan SSD’ler için özel ayırılmış yuvalara takılabilen. Diğer SSD türlerine göre hızlı olan bir SSD türü,
- NVMe: M.2 Sata modellerine benzer şekilde anakart yuvasına bağlanarak kullanılan. Yüksek hız değerlerine çıkabilen oldukça minik bir SSD türü. Ancak her bilgisayar için uygun değildir,
- 2.5” Sata: Özellikle Laptop, Masa üstü seçeneklerinde kullanımı uygun olan. 2.5” HDD boyutlarında olan ve nispeten hantal çalışan. Sata girişleri ile bilgisayarınıza bağlanan bir depolama türü olarak karşımıza çıkmakta,
- mSATA: mSATA SSD türü, özellikle küçük boyutta olan Laptoplarda kullanılması için tasarlanmış olan SSD depolama birimi türüdür.
SSD seçerken boyutlarını ve size uygun olup olmadığını bu şekilde göz önünde bulundurmanız gerekmekte. Fiyat konusunda tuzlu da olsa, bilgisayar ana kart yuvanızda yer alan M2 SSD yuvalarını kullanmaktan kaçınmamalısınız.
M2 SSD Türleri, şuan için SSD dünyasında yer alan en hızı SSD modelleri olarak karşımıza çıkmakta. Hızlı olmalarının yanı sıra, Elektronik aksam konusunda da fazlalığa sahip olan cihazlar. Tamirleri ve veri kurtarımları genel anlamda mümkün olan cihazlar olarak karşımıza çıkmakta.
SSD ve HDD Arasındaki Farklar Nelerdir? SSD vs HDD Karşılaştırması
SSD ve HDD Diskleri arasındaki en dikkat çekici fark hız konusunda karşımıza çıkıyor. SSD ve HDD arasındaki farklar genel olarak;
- SSD Cihazlar 6.7GB/s değerindeki hızlara ulaşabilmekte,
- HDD Cihazlar 480MB/s değerlerine kadar çıkabilir ancak oradan sonrası donanımsal hız yönünden mümkün değildir,
- SSD modelleri elektronik devreleri ağırlıklı olarak kullanır,
- Ancak HDD modelleri, mekanik aksam yönünden ilerlemektedir.
Tüm bunların yanı sıra SSD modelleri tamiri mümkün olan ve içleri açıldıktan sonra kullanıma devam edilmesi muhtemel olan bir depolama birimidir. Ancak işler HDD bölümünde böyle değil. HDD diskleri, düşmeler ve ufak darbelerde okuma başı hatası verebilir. Tamiri her zaman mümkün değildir ve içleri açıldığı zaman tekrar kullanım konusunda sorunlar yaşanabilir.
En uygun ssd için linke tıklayınız..